Terma & Syarat

Kami di Nizal Studio menawarkan perkhidmatan Mencetak Kad Kahwin, Button Badge, Kami menawarkan perkhidmatan secara online di seluruh Malaysia.

Kaedah Pembayaran

  1. Pembayaran deposit pertama haruslah dilakukan sebelum draft dibuat & di hantar kepada pelanggan melalui Email, WhatApp untuk disemak.
  2. Pembayaran hendaklah dilakukan secara Tunai, Bank Transfer atau ATM, Cash Deposit. Semua transaksi mestilah di dalam Ringgit Malaysia (RM)


Proses Percetakan/ Printing

  1. Proses percetakan akan dilakukan setelah draft terakhir dipersetujui oleh pelanggan. Pelanggan sangat di nasihatkan untuk menyemak semula kesemua butir peribadi dalam draft terakhir yang pihak kami Emailkan atau WhatApp. sebelum memulakan proses percetakan.
  2. Sebarang kesalahan tidak akan dipertanggungjawabkan oleh pihak kami apabila proses cetakan sudah dijalankan.
  3. Keseluruhan proses percetakan mengambil masa 3 minggu dari tarikh tempahan. Penghantaran.
  4. Untuk pelanggan yang tinggal di Lembah Klang penghantaran By Hand, mereka boleh buat temujanji (COD) untuk membuat kutipan kad.
  5. Namun bagi pelanggan yang melakukan proses tempahan secara online dan berada jauh dari kawasan pejabat kami, proses penghantaran secara kurier akan dilakukan.
  6. Setelah penghantaran dilakukan kami akan memberi Tracking No, Pelanggan perlulah memeriksa proses atau perjalanan parcel anda sendiri.


Pembatalan Tempahan

  1. Pembatalan tempahan boleh dilakukan sebelum proses percetakan dibuat. Namun deposit pertama yang dijelaskan akan hangus. Ini kerana ia melibatkan waktu kerja untuk draft rekaan kad anda. Sekiranya printing sudah dilakukan pembatalan tidak diterima.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan